Hans Rottenhammer se proslavil hlavně jako autor drobných kabinetních obrazů s křesťanskými a mytologickými náměty malovaných na mědi, které se v mnohém inspirovaly odkazem pozdní italské renesance. Maloval na zakázku pro bankéřskou rodinu Fuggerů, mantovského vévodu Ferdinanda Gonzagu a bavorského vévodu Wilhelma V.

Rottenhammer úzce spolupracoval s malíři Paulem Brilem a Janem Brueghelem, kteří k jeho figurálním kompozicím přimalovávali krajinné pozadí. Kromě vlastní tvorby působil Rottenhammer jako umělecký agent císaře Rudolfa II. a pro jeho pražské sbírky vyhledával obrazy slavných mistrů.

Nejspíše to byl on, kdo zprostředkoval nákup Růžencové slavnosti Albrechta Dürera a organizoval její převoz z Benátek do Prahy. Dílu byla dokonce u příležitosti pětistého výročí vzniku věnována výstava Národní galerie ve Valdštejnské jízdárně, která se zabývala podrobně i jeho osudy. Nyní se dílo nachází ve Šternberském paláci.

800px-Lucas_Kilian_Johannes_Rottenhammer

Hans Rottenhammer na portrétu od Lucase Kiliana

Po svém návratu do Německa pracoval Rottenhammer pro hraběte Ernsta von Schaumburg v Bückeburgu. Až do své smrti pak působil v  Augsburgu. Podle některých zdrojů později Rottenhammer propadl alkoholu a poslední léta života trochu paradoxně strávil v chudobinci.

Z dnešního pohledu se tak dá s trochou nadsázky říci, že Rottenhammer byl starý mistr, sbírající staré mistry. Mimochodem, o tom, že sběratelsky se právě díla starých mistrů (jak se většinou označují autoři tvořící před rokem 1800) těší dlouhodobě velkému zájmu, jsme psali i v článku Staří mistři bodují.

Jako bonus pak pro vás máme zařazení jednoho z děl Hanse Rottenhammera do naší Jarní aukce. Jedná se o olej na měděné desce s názvem Venuše s Marsem.  V aukčním katalogu ho najdete jak LOT Č. 10

­

arthouse-hejtmanek-hans-rottenhammer-mars-a-venuse

­

Srdečně zveme všechny milovníky umění na JARNÍ ZAHRADNÍ AUKCI již tradičně konanou v naší galerii Arthouse Hejtmánek v pražské čtvrti Bubeneč. Dražit se bude přes 200 položek, celková vyvolávací cena přesáhne 20 milionů korun. Aukce bude probíhat v prostorách malebné zahrady ve ČTVRTEK 31. května 2018 od 16 hodin.

REGISTRACE K AUKCI
Online katalog