Mnoho sběratelů a investorů se dnes už cítí na trhu uměleckých předmětů doslova jako ryba ve vodě. Z vašich ohlasů a dotazů ale vyplývá, že neustále přibývá i “nováčků”. Ti zatím nemají zkušenosti a často si nejsou jisti, jaké mají při prodeji uměleckého díla možnosti. Před nedávnem jsme zveřejnili na toto téma článek Aukce! Aneb aukční minimum pro začátečníky. Ať už patříte k začínajícím sběratelům, nebo máte doma předměty, které byste rádi nabídli do aukce, jistě oceníte naše nové video. Věříme, že se bude líbit i těm z vás, pro které prodej uměleckých děl není velkou neznámou.

­

Mimochodem, pokud je vám protagonista z našeho krátkého filmu povědomý, nemýlíte se. Adrian T. Bell, se kterým jsme video natočili, se sice narodil a vyrůstal ve Velké Británii, ale od počátku devadesátých let žije v Praze. Známý je jako frontman kapely The Prostitutes, ale posledních pár se věnuje i svému sólového projektu. Jeho Different World, získal v roce 2014 cenu Appolo.

Jak se dá realizovat prodej uměleckého díla?

  • Aukční prodej
    Prodej předmětu probíhá ve formě tzv. aukce, kdy dochází k dražbě daného předmětu. Ten připadá dražiteli s nejvyšší cenovou nabídkou. Výhodou tohoto prodeje je, že výsledná cena může dosáhnout mnohem vyšších hodnot, než v případě komisního prodeje či výkupu za hotové, kde je konečná cena předem stanovena.
  • Komisní prodej
    Předmět, který od Vás převezmeme, je nabízen v naší prodejní galerii. V případě úspěšného prodeje předmětu bude částka snížena o předem domluvenou provizi a proplacena až po zaplacení kupujícím.
  • Výkup za hotové
    Za předmět, který od Vás převezmeme, dostanete ihned zaplaceno sjednanou částku.

Jak mohu nabídnout předmět k prodeji?

  • Využijte našeho kontaktního online formuláře na této stránce.
    Pošlete nám fotografie předmětu spolu se stručným popisem (např. rozměry, signatura, známá historie, atd.) a nezapomeňte vyplnit kontaktní údaje na Vás, abychom se mohli ozvat zpět.
  • Kontaktujte nás přes emailovou adresu info@arthousehejtmanek.cz
    Pošlete nám fotografie spolu se stručným popisem (např. rozměry, signatura, známá historie, atd.) a nezapomeňte vyplnit kontaktní údaje na Vás, abychom se mohli ozvat zpět.
  • Kontaktujte nás telefonicky na +420 734 311 861 anebo +420 603 511 971

Jaký je postup při aukčním prodeji?

  1. Konzultace a ocenění předmětu
    Prvním krokem k prodání předmětu je sjednání osobní schůzky v našem sídle, anebo kontaktování našich odborníků za pomoci vyplnění online dotazníku.
  2. Podpis smlouvy
    Stanovení poplatku za naše služby a zprostředkování prodeje, včetně pojištění a dopravy, dohodnutí vyvolávací ceny předmětu (předmět nebude prodán pod nižší hodnotou).
  3. Předání předmětu k prodeji
    Příprava předmětu do aukce, včetně pořízení profesionální fotografie za účelem publikování v aukčním katalogu. Po vzájemné dohodě zajistíme odborný posudek či konzervátorské a restaurátorské zásahy.
  4. Prodej předmětu v aukci
  5. Vyplacení prodaného předmětu
    V případě úspěšného prodeje předmětu bude částka snížena o předem domluvenou provizi a proplacena až po zaplacení kupujícím. V případě, že se předmět neprodá, je tento předmět navrácen zpět jeho majiteli, anebo může být po předešlé dohodě zařazen do poaukčního prodeje s nově stanovenou minimální cenou.

Zaručujeme diskrétní, profesionální a zcela individuální přístup. Pokud se však na prodej předmětu ve formě aukce necítíte, můžete využít i jiné možnosti prodeje. Více informací zde: Jaké jsou možnosti prodeje předmětu?

Jak se dozvím o výsledku aukce?

V nejbližší možné době po skončení aukce je na naše webové stránky umístěna výsledková listina. S dotazem se na nás samozřejmě můžete obrátit i telefonicky či přes email, prosíme ale o pochopení, neboť důkladné a pečlivé zpracování aukčních výsledků si vyžaduje určitý čas.

 Jaké jsou poplatky za naše služby?

Bezplatně nabízíme odborné konzultace, profesionální posouzení předmětu a jeho ocenění. V případě předání předmětu do aukce jsou zdarma pořízeny i profesionální fotografie.

Další poplatky spojené s konzervováním či restaurováním předmětu, jeho pojištěním a dopravou jsou sjednány po vzájemné dohodě.

Aukční srážka, tedy poplatek za naše služby a zprostředkování prodeje, činí 15% z dosažené ceny předmětu.