Grafitti – streetart – Michal Škapa. Pokud vám při vyslovení prvních dvou slov vytane na mysli představa chuligánů běhajících po městě se spreji, ničících fasády domů a vagony metra, nemusíte být daleko od pravdy. Třetí slovo, resp. jméno by vás však mělo přenést z ulice rovnou do galerie, kde má původně pouliční umění již několik desítek let své neoddiskutovatelné místo.

Michal Škapa patří totiž právě k těm umělcům, kteří z outdoorové džungle velkoměsta a poněkud adrenalinové tvorby s nádechem vandalismu, přesídlili do galerií a ateliérů. Výprava Arthouse Hejtmánek ho navštívila v pražské Meetfactory, kde má Michal již téměř 10 let atelier. Je to chlapík nesmírně sympatický a otevřený. Z jeho projevu i gest čiší radost z tvorby, zkoumavý a kritický pohled na okolí i přiměřená dávka nadhledu a smyslu pro humor.

­

Sprej v plechovce nahradila airbrushová pistole a betonové stěny malířská plátna. Během hovoru se pak dozvídáme i o dalších projektech Trona, jak si Michal také říká. Kromě volné tvorby se věnuje i grafickým návrhům knih, katalogů, plakátů. Pracuje v rozlišných médiích a formátech od typografie až po prostorové objekty. Je také spoluzakladatelem analogové tiskařské dílny Analog!Bros.

Že Michal Škapa nezahálí se dá poznat na první pohled. Jeho ateliér rozhodně nepatří k těm pečlivě aranžovaným, úzkostně designovaným uměleckým zázemím, které také občas vídáme. Naopak. Jeho díla jsou opravdu všude, a často vlastně nevíte, kde končí obraz a začíná stěna. Obrazy i objekty různých velikostí a v různém stadiu rozpracovanosti se mísí s umělcovým náčiním, přípravky, barvami, spreji a balícím materiálem.

Čmárám venku po zdech už skoro 20 let. Vždycky to pro mě byla forma revolty, rozsvícení těch uniformních zdí pod mostem, který byly bez vyjímky šedý. Rozzáření vlaku nebo vagónu metra, který se valil černým tunelem na stanici plnou šedivejch lidí.

Michal Škapa / Tron

Místy až „Blade Runner“ atmosféru navozuje i hudba a některé z obrazů se zakomponovanými neonovými trubicemi. Podobné je to i na chodbách před jeho ateliérem, ikdyž zde opřená velkoformátová plátna, jsou tu hlavně kvůli naší návštěvě. Jiná možnost jak si takové množství a tak rozměrná díla prohlédnout zkrátka není.

Celkovou entropii ateliéru podtrhuje a doplňuje i pohled z okna, při kterém spatříte ohořelé ruiny staré industriální architektury a Mikovo živelné vyprávění, ze kterého, stejně jako z jeho děl a místa samotného, přímo vyzařuje nezměrná energie. Přestože mluvíme se seriózním umělcem, představa tohoto „kluka“ v nočním městě se skejtem a batohem plným sprejů, rozhodně nepůsobí nepřirozeně. I během hovoru občas postřehnete jakýsi těžko definovatelný, lišácký záblesku v oku.

/foto: Arthouse Hejtmánek/

Upřímně, nedivili bychom se, kdyby některé z propracovanějších pouličních „vandalských“ kousků měl tento neposeda na svědomí i dnes. Může to tak být i nemusí. Každopádně vzhledem k pozvání do Arthouse Hejtmánek, bychom pro jistotu Trona rádi ujistili, ze používáme kamerový systém a antigrafitti nátěr.

Na jeho dílo, které se objeví v jarní aukci Arthouse Hejtmánek se ale těšíme již teď. Sledujte náš blog, stránky a facebook, jistě se dozvíte brzy více.

Michal Škapa v zahradní aukci Arthouse Hejtmánek

Srdečně zveme všechny milovníky umění na JARNÍ ZAHRADNÍ AUKCI již tradičně konanou v naší galerii Arthouse Hejtmánek v pražské čtvrti Bubeneč. Aukce bude probíhat v prostorách přilehlé zahrady ve ČTVRTEK 31. května 2018 od 16 hodin a mimo jiné se bude dražit i obraz Michala Škapy.

Více v aktualizovaném článku Michal Škapa (už je) Zpátky doma.

­