­

10. ledna jsme měli možnost navštívit křest knihy Stempel–Tesař–Jasanský: Rodinné domy. Křest probíhal v Galerii Jaroslava Fragnera a byl zároveň vernisáží stejnojmenné výstavy. Už návštěvnost napověděla, že se jedná o poměrně výjimečný počin, či výjimečné autory a galerie obrazně řečeno praskala ve švech. Mezi návštěvníky z řad architektů, odborné i laické veřejnosti byli pak také spokojení majitelé domů, které pro ně pánové Stempel a Tesař navrhovali.

Výstava i kniha představuje fotografie od předních českých fotografů dokumentujících 10 let tvorby ateliéru Stempel & Tesař. Vybrané realizace a návrhy rodinných domů si pak můžete prohlédnout nejen na fotografiích ale i na fyzických modelech, jejichž autorkou je Kristýna Rejsková.

Domy dvojice Stempel-Tesař jsou příkladem architektury povyšující princip služebnosti na úroveň umění. Koncept bývá jednoduchý, prostory úsporné, výraz věcný. Největší půvab se však skrývá ve skloubení všech řemeslných složek stavby do celku, ze kterého nelze ubírat ani k němu přidávat. Tato nevýbojná harmonie má v sobě cosi uklidňujícího, cosi, do pomáhá vytvářet pocit domova. U staveb pro bydlení není vyššího cíle.

Michal Kohout

Nutno podotknout (a na vernisáži to bylo zmíněno), že na neobvyklosti knihy a prezentace projektů se podílejí značnou měrou i fotografie Pavla Jasanského. Pokud tedy budete očekávat efektní fotografie zářící architektury odrážející se od temně modrého azuru nebe, budete čekat marně. Jasanský předkládá citlivé obrazy architektur, jak je vnímáme, když se s nimi ať už cíleně, či náhodně setkáváme. Umožňuje tak zcela přirozený vstup do vnitřního dialogu se stavbou, tak jej zažíváme v realitě. Sám Jasanský vyjádřil s trochou nadsázky údiv a radost nad tím, že “si mohl dělat prakticky co chtěl”, ikdyž pro některé stavby nemusel být jeho přístup k fotografii zrovna lichotivý.

Anotace knihy: Nechte se unést moderní architekturou v melancholické náladě české krajiny v knize Rodinné domy, která přináší výběr z desetileté tvorby studia Stempel & Tesař architekti. Přední český fotograf Lukáš Jasanský zasadil stavby do vztahů s okolím, odhalil jejich unikátní architekturu, a to bez pozlátka slunných dnů a bohaté zeleně, v nepříznivém počasí, s patinou času. Publikací se zcela svébytnou atmosférou se vine nit komentářů od osobností z oboru architektura a její teorie, hodnotících rukopis autorů staveb i jednotlivého rodinného domu.

Kdy: 10. ledna  17. února 2019
Kde: Galerie Jaroslav Fragnera, Betlémské nám. 5a, Praha 1
Fotografové: Lukáš Jasanský, Filip Šlapal, Václav Šedý, Ivan Němec, Traga, Fotes
Modely: Kristýna Rejsková