Přestože v Arthouse Hejtmánek většinou najdete díla a objekty lety, či spíše staletími prověřené, nebráníme se ani umění modernímu. Je poměrně jednoduché vsadit na tradici a investovat opatrně, do starých mistrů, zvučných jmen, nebo právě teď módních autorů. Potřeba je ale i projevit důvěru a rozpoznat potenciál děl a autorů, kteří se klasikou teprve stanou. Bez optimismu a občasného odložení „opatrnosti” by současný trh s uměním a celá umělecká scéna vypadala určitě jinak. Přes veškeré výhrady, které mnozí kritici mají k modernímu umění, by jakýkoli pokrok a obohacení společnosti nebyl možný bez důvěry v mladou generaci.

Každý rok jeden Číhal

Arthouse Hejtmánek vkládá již nějaký čas tuto důvěru třeba do děl Marka Číhala, malíře, který ač poměrně mlád (nar. 1986) není na českém aukčním trhu úplným nováčkem. Jeho obrazy byly poprvé draženy v roce 2013 a následně i každý další rok. Prvním obrazem bylo Zátiší se sobem o rozměreh 80 x 60 cm, který byl prodán za 30 000 Kč, vyvolávací cena tak byla navýšena téměř o polovinu. I v dalších letech se jeho díla dočkala zájmu dražitelů a byla vždy prodána. Cena jeho obrazů tak rok od roku šplhá vzhůru a obraz Věčné léto dražený v loňském roce se už přiblížil padesátitisícové hranici.

­

V tomto roce také zařadil jeho dílo Arthouse Hejtmánek i do své podzimní aukce. V našich aukcích se sice díla současných autorů objevují pravidelně, Číhal je ale nejmladším z nich. Dražený obraz je charakteristickou ukázkou malířova rukopisu. Suverénní styl expresivního vyjadřování kombinuje principy malby a kresby, umocněného barevným zpracováním, které je stejně jako autorův rukopis téměř neměnné. V obrazech Marka Číhala je ztvárněn mravní rozklad společnosti. Prostřednictvím vizuální bajky mohou být hrdinové zvířaty, stejně jako neživými předměty a lidmi, jako třeba právě Mr. Mole, krtek, který v sobě skrývá pluralitu světa. Zákonitosti, které jsou jiné v podzemí a jiné na povrchu. Krtek ač pán podzemí, je na povrchu slepý a bezbranný.

Krtek, mrož a ti další

Dražený obraz Mr. Mole (prodáno v podzimní aukci Arthouse Hejtmánek za 45 000 korun) patří k Číhalovým menším dílům, o to ale obtížněji dostupným. Energie skrytá v jeho malbách se totiž dere na svět stále častěji spíše na velkoplošných plátnech či při realizaci v architektuře, na které spolupracuje s architektem Václavem Hlaváčkem a studiem Acht. Dvě z takových realizací naleznete v Ostravě. Jedna se nachází v centru, podchodu pod Frýdlantskými mosty, druhá, v podobě monumentální kresby do betonu pak ve foyer Office Centra Ostrava.

Ani Praha nezůstala ochuzena o vskutku impozantní Číhalovo dílo, které je opravdu monumentální, přinejmenším co se týká rozměru. Jeho multimediální práce s názvem „Lední medvěd s mrožem“ je k vidění na Proseku v podobě „kresby neonem“ na protihlukové stěně o rozměru 25×40 metrů. Dalšími místy, které Číhal vyzdobil jsou Dolní Vítkovice, kde vznikl neonový oltář pod Bold Tower či plátno o rozměru 8×12 metrů ve foyer brněnského hotelu Marriott. “Ušetřena” nebyla vstupní hala sídla CTP v Humpolci a jeho dílo je k vidění doslova i na nebesích – jedna z jeho maleb totiž zdobí trup soukromého švýcarského letadla Pilatus PC12.

Cesta na výsluní

Marek Číhal, který studoval brněnskou FaVU v intermediálním ateliéru Václava Stratila (se kterým v roce 2012 založil skupinu Moon Art), se později stal studentem na pražské AVU u Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy. V roce 2010 získal jedno z ocenění v soutěži Cena kritiky za mladou malbu. Tento úspěch v následujícím ročníku zopakoval se dvěma obrazy z cyklu Citrony a stromy.

V dalším roce obdržel Cenu Jana Světlíka, Výtvarná naděje, kde ve finálovém výběru stály jeho obrazy vedle děl Krištofa Kintery či Adama Vačkáře. Díla plná mimořádné spontaneity a fantazie, pohybující se mimo jakékoli konvence, upoutávají čím dál více kurátory, kritiky a sběratele umění, jejichž pozornost staví Marka Číhala mezi přední představitele současného českého malířství.

Důkazem jsou jeho četné výstavy nejen u nás, ale hlavně v zahraničí – Německu, Itálii, Francii, Maďarsku, Rakousku, Anglii a dokonce v Číně, kde se takto mladý český umělec se svou tvorbou etabluje velmi zřídka. Ať už budou osudy a cesty Marka číhala jakékoli, s největší pravděpodobností o něm ještě mnohé uslyšíme.