Přestože by se třeba z ospalejšího letního tempa našeho blogu mohlo zdát, že jsme během času dovolených zlenivěli, opak je pravdou. V zákulisí Arthouse Hejtmánek probíhá čilý ruch a přípravy večerní aukce jsou v plném proudu. V našem sídle v Bubenči to začíná bzučet jako ve včelím úlu.

I když do aukce samotné zbývají řádově měsíce (datum je stanoveno na čtvrtek, 6. prosince 2018), hlavní rámec a nejexkluzivnější položky jsou známy již dnes. V Arthouse Hejtmánek se nyní probíráme depozitáři, posudky, probíhá velké stěhování „umění“ a předmětů všeho druhu z místa na místo. Tu je potřeba v ateliéru zajistit fotografie do katalogu, tu provést čištění, dílčí, či kompletní zrestaurování, jindy je třeba dodat dílo na odborný posudek, analýzu, či ověření pravosti. Naše kurátorka Simona se ztrácí pod stohy odborných publikací a dobového tisku, nebo tráví desítky hodin v knihovnách a galeriích při bádání potřebném k dokonalému určení děl a prezentaci v aukčním katalogu.

PŘEDVÁDĚNÍ ARABSKÉHO KONĚ
HORACE EMILE JEAN VERNET (1789-1863)
Vyvolávací cena: 1 800 000 Kč

MILOSRDNÝ SAMARITÁN
JAN PREISLER (1872–1918)
Vyvolávací cena: 3 800 000 Kč

ATOMICKÉ REFLEXY
VÁCLAV TIKAL (1906-1965)
Vyvolávací cena: 650 000 Kč

Vznikají první koncepty a návrhy možných podob předaukční výstavy a upravují se interiéry pro co nejdokonalejší prezentaci dražených položek. Pokud jste našimi přáteli či partnery delší čas, asi Vás to nepřekvapí, pokud jste zabloudili na naše stránky poprvé, brzy zjistíte, že právě prezentace a spojení umění, designu a starožitností v často nečekaných souvislostech, je naší vášní a devizou, jenž nás odlišuje od ostatních aukčních domů či galerií.

Nechceme nyní prozrazovat všechna lákadla, která jsme pro Vás připravili a připravujeme do večerní aukce, ale jistě nepohrdnete alespoň malou upoutávkou. Pro netrpělivé dodáváme, že první oficiální tisková zpráva by se měla objevit již příští týden, včetně „odhalení“ top aukčních položek, které si zatím necháváme pro sebe. Ve večerní aukci mimořádných děl, starožitností a designu Vám nabídneme přibližně stovku zajímavých děl.

Na co se tedy můžete těšit?

Z obrazů to může být třeba výjimečný obraz Jana Preislera, Milosrdný Samaritán. Tento známý obraz patří mezi díla, která prokazují autorovo mistrovství a umělecký potenciál, díky kterému byl kvalifikován jako zakladatel českého moderního malířství. (Vyvolávací cena: 3 800 000 Kč) Mezi pracemi na papíře najdete čtyři kresby Maxe Švabinského vztahující se k básní Karla Hynka Máchy Máj. (Vyvolávací cena: 100 000 Kč) Z knih pak nabídneme mimo jiné vzácnou Schedelovu či Norimberskou kroniku z roku 1493, která patří mezi nejkrásnější a nejcennější prvotisky. (Vyvolávací cena: 700 000 Kč)

Nechybějí staří mistři, které reprezentuje například Narození panny Marie z dílny Karla Škréty (Vyvolávací cena: 800 000 Kč), nebo Madonna, Giovani Badile; 14.-15. století (Vyvolávací cena: 500 000 Kč.) Ze sekce starožitností a designu můžeme zmínit set dvanácti židlí biedermeier (vyvolávací cena: 400 000 Kč.), nebo krásnou Kubistickou ložnici Josefa Gočára (vyvolávací cena: 700 000 Kč) Dražena bude i kolekce výrobků českého užitého umění a designu ze sdružení Artěl (Janák, Hoffmann, Havlíček), či skvělých Vídeňských dílen. O dalších dílech, či detailech některých dražených předmětů se jistě dozvíte na našem blogu a posléze i v katalogu aukce, který pro vás připravujeme.

VOSKOVEC A WERICH, OTAKAR ŠVEC (1892–1955), vyvolávací cena: 180 000 Kč.