Aukce umění bez dražitelů na sále, online aukce na vzestupu – titulky, které jste mohli spatřit v novinových článcích. Ocitli jsme se v časech, kdy je od nás vyžadována izolace od okolního světa a mnohá potěšení, které nám přináší vjemy z návštěvy galerií či aukcí, jsou nyní omezena. Spoléháme se na prožitky, které jsou nám dostupné z pohodlí našich domovů. Ačkoliv si to možná neuvědomujeme, umění je v těchto časech důležitým prostředkem k zachování našich hodnot a vnímání. Umění se právě podrobuje zkoušce. Pomůže umění online prodej?

Doba internetu

V časech restrikcí se mnohdy uchylujeme k audiovizuálním vjemům na internetu. Ten je jako obvykle přehlcen nabídkami a informacemi. Aktuální informace po pěti minutách přestává být aktuální. Nepřetržitý pohyb ve světě exotiky a fikce může člověka po chvíli uvrhnout do stavu, kdy ztratí pojem o čase a o záměru, který původně měl. Umění si ale na rozdíl od běžného šumu na sociálních sítích zachovává svou stálou hodnotu. Dojem a jedinečné vyzařování originálního uměleckého díla bohužel nelze zprostředkovat sebelepší reprodukční technikou. Jemné detaily se zcela ztratí, tahy štětcem zanikají v kompaktních plochách. Textura se stává nezřetelnou a ztrácí sílu jako výrazový prostředek.

krajina_aukce_umění_Arthouse_hejtmanek
Krajina_signatura_umeni_arthouse_hejtmanek

/Antonín Augusta – Horská krajina, Online aukce 2020, foto: Arthouse Hejtmánek/

Online aukce

I když nás tedy situace v mnohém omezuje, výměnou rozšiřuje naše pole působnosti ve virtuální rovině a mnozí z nás si mají možnost zkusit něco zcela nového. Nejsme limitováni vzdáleností, ale z pohodlí domova nahlédneme do aukčních galerií z celého světa. Můžeme dle libosti nakupovat umění a pobyt doma si tak zpříjemnit, případně si domov zkrášlit. I když tedy nemůžeme díla vidět naživo, neznamená to, že si je nelze koupit. Tady mají tedy online aukce velký potenciál. Ani v Arthouse Hejtmánek jsme nelenili a připravili jsme pro Vás ONLINE AUKCI, která nabízí umělecká díla, sběratelské předměty a nábytek za velmi zajímavé vyvolávací ceny. Najdete zde umění české i zahraniční a věříme, že si zde každý může najít něco, co ho potěší.

kobylka_aukce_umeni_arthouse_hejtmanek
misensky_porcelan_aukce_umeni_arthouse_hejtmanek
Pasacek_u_zriceniny_aukce_umeni

Umění může být i zábava

Na závěr bychom mohli situaci trochu odlehčit. Netradiční internetovou zábavu v časech koronaviru připravilo pro své příznivce Rijksmuseum v Amsterdamu a Getty museum v Kalifornii. Muzea umění vyzvala v březnu své příznivce, aby z pohodlí doma ztvárnili jimi vybrané umělecké dílo za pomoci rekvizit, které se právě nachází v jejich domovech. Některá aranžmá dopadla skutečně na jedničku a umění se tak stalo jedinečným symbolickým prvkem. Prvkem, který vnesl do lidských obydlí nejen zábavu, ale vědomí sounáležitosti v době izolace. Do výzvy se zapojily tisíce lidí, pokud máte zájem se zapojit, či jejich snahy podpořit, sledujte hashtag #gettymuseumchallenge.

­

/Twitter: @RustyBertrand/

/Twitter: @NeueGalerieNY, foto: Yulia Timoshkova/