Rok se s rokem sešel a je tu Designblok 2017. Dovolujeme si zde zmínit pár postřehů, jež jsme si z letošní přehlídky designu odnesli do Arthouse Hejtmánek my.

Musíme se úvodem také pochlubit, že i my jsme měli své želízko v ohni, a to v podobě expozice Snídaně v polích, připravené společností Art and Antiques (http://www.artcasopis.cz) ve spolupráci s Arthouse Hejtmánek. Některé z předmětů viděných v expozici výstavy Designblok tak můžete vidět znovu i u nás v Goetheho 17, či si je dokonce zakoupit v chystané aukci, nebo přímém prodeji.

“Naše” expozice byla jistě nejlepší v reálu, ale pokud jste neměli možnost ji vidět naživo, přinášíme alespoň tyto tři snímky pro představu…

Umělecký dojem

A jak tedy letošní výstava vypadala? Přestože se jedná rozhodně o jedinečný počin, kterému fandíme, zdá se že bolístky moderního uspěchaného světa se nevyhýbají ani Designbloku. Týmu Arthouse Hejtmánek v dnešní době asi nejvíce schází „obyčejné“ poctivé řemeslo — o to více nás potěšily některé vystavující firmy či jednotlivci, jenž svůj nápad nejen dotáhli až do vítězného konce realizace, ale zárověň šli cestou respektu k detailu, materiálu a řemeslným postupům.

Paradoxně tak dle našeho soudu vynikly věci a výrobky „obyčejné“, které na svět prvoplánovitě a vulgárně nekřičí PODÍVEJ JSEM DESIGNOVÝ! Máme zkrátka raději svět, kde židle je židlí a stůl stolem. Předměty jsou krásné svou perfektní funkcí a až když je splněn tento parametr lze se pustit do estetických modifikací. Opačný postup je pak spíše popření zdravého rozumu a exhibicí designérova ega. Ale zdá se, že to není nic nového pod sluncem a snaha být zvláštní a to i na úkor funkčnosti provází celou historii designu a umění.

Doporučujeme v této souvislosti knížku sebraných textů Adolfa Loose : Řeči do prázdna, kde autor brojí třeba proti ozdobnosti secese ve zcela stejném duchu, jako právě teď my naříkáme nad nefunkčností a prvoplánovitostí moderního designu. To vše kolem roku 1900(!) Tedy nic nového pod sluncem – staré časy se pravděpodobně zdají býti lepšími nezávisle na datu a běhu dějin. Vždy se najdou „škarohlídi“ a milovníci starých časů. Ano je to tak – my v Arthouse Hejtmánek jsme tak trochu dinosauři. Na druhou stranu necítíme to jako nedostatek. Je opravdu tak špatné chtít aby ve věcech bylo trochu více než vnější forma?

Chápeme, že design sleduje moderní trendy a jde s dobou. Svým způsobem musí být tzv. „IN“ a příklon k trendům a moderním výrobním způsobům rozhodně není špatný sám o sobě. Pokud ale jediná zajímavost, nazývaná dnes většinou trochu pompézně příběhem, je, že byl produkt zpracován laserem, stěží to vyváží nedostatek nápadu, zkušenosti, či řemeslné zručnosti.

Objekty typu barokní komoda z plastu, částečně vytištěná 3d technologií, polepená peřím a střípky zpětného zrcátka autobusu ve kterém jel Andy Warhol, zkrátka nejsou naše parketa. Mimochodem, jeden z našich přátel, keramik a sochař, se s námi podělil o citát, který si nedávno poznamenal:

A hlavně se tam musí něco dít!
Diváci chtějí podívanou mít.
Když toho vidí, že až dech se tají
a zevlujíce žasnou zas a zas,
v širokých vrstvách mnoho na vás dají
a populární muž je z vás.
Neb množství pouze na množství se chytne…

Trefné a pravděpodobně též trochu staršího data. Pokud znáte autora tohoto epigramu budeme rádi pokud nám ho ho prozradíte.

Ale zpět k letošní přehlídce designu. Neradi bychom aby naše pocity a dojmy vyzněly jako stížnost. Na Designbloku bylo totiž k vidění mnoho zajímavého i pro staromilce našeho typu. Hodnoty blízké našemu srdci a povaze přinášelo dost expozic a alespoň na některé bychom rádi upozornili i vás.

Zvuk a krása

Velmi se nám líbila třeba rodinná firma 440audio (http://www.440audio.eu), která konstruuje moderní, high endové gramofony. Pokud patříte, tak jako my v Arthouse Hejtmánek, k milovníkům analogového zvuku, neměla by vám tato firma a její výrobky uniknout. Jejich gramofony nejsou totiž jen funkčním předmětem, ale esteticky pojatým objektem, kde ale design rozhodně není v rozporu s dokonalou funkčností

Firma sama, respektive její zakladatel Tomáš Jiráček k tomu říká:

V našem pojetí designu se vracíme k přírodním materiálům a jejich užití jako nosného prvku. Při návrhu gramofonů nám jde zejména o jednoduchost, nenápadnou eleganci a vyznění potenciálu použitých materiálů. Snažíme se ukázat krásu nikoli v okázalosti a blyštivosti, ale detailu, který lze postupně objevovat a odhalovat. Naše gramofony vyrábíme jako zařízení ke zprostředkování kvalitního zvuku i jako dílo, které bude mít v kontextu svého okolí hlubší význam a hodnotu.

Vskutku rajská hudba pro naše uši – kéž by měli všichni designéři a firmy takto jasno …

Je libo elektro?

Pokud jste někdy rekonstruovali starší dům či byt, možná jste též řešili, co udělat s různým elektropříslušenstvím, jako zásuvky, vypínače atd. Většina běžně dostupných modelů příliš neladí s dobovým vzhledem a staré elektroprvky zase nesplňují nároky soudobých rozvodů a bezpečnosti. Zlínská firma Obzor (https://www.obzor.cz) přichází s kolekcí RETRO, která pravděpodobně vyřeší váš esteticko-technický problém. V této kolekci totiž najdete krásně zpracované vypínače, které můžete navíc sami konfigurovat podle svých potřeb. Kromě vaší fantazie je tak v hlavní roli nadčasový minimalistický design, keramika a dřevo.

Hračičky …

Protože tým Arthouse Hejtmánek zahrnuje i poněkud dětinštější jedince, neopomeneme vyzdvihnout překrásná autíčka Tomáše Rejmona (http://tomasrejmon.cz). Jeho série hraček ZÁVOĎÁCI a ZÁVOĎÁCI 2 je inspirována závodními automobily minulého století a přináší i zajímavé technické prvky, jako třeba magnetický pohon. Znalci jistě poznají i některé použité barvy, které neodmyslitelně patří k ikonám závodních automobilů.

(Ne)obyčejný nábytek

Další dle našeho názoru chvályhodný počin spáchala firma Situs (http://www.situs.cz), jejíž nábytek snad nemůže urazit žádný interiér ani vkus náročného estéta. Radost pohledět i posedět. Z firemního manifestu vyjímáme:

Dřevo, kámen, hlína, lidé – něco je spojuje, je to příroda, ze které vychází a vděčí ji za svoji existenci. Dřevo není módní trend. Je součástí člověka, jeho života a bytí, už po tisíce let. Poctivě zpracované židle a stoly, nesoucí náš rukopis, budou dělat radost po generace. Nebude se dědit ”jen” dřevěná židle, ale židle se vzpomínkami, historii a celým naším životem.

Líbilo se

Líbilo se nám toho ještě mnohem více, ale není naším cílem propagovat výrobky či firmy. Chtěli jsme se spíše poohlédnout a poděkovat organizátorům za Designblok 17. Doufáme, že i přes nepříliš šťastný a předčasný závěr stihl udělat radost mnoha návštěvníkům. A že největší podívanou a zajímavostí se nestane odlétnutí střechy levého křídla výstavního paláce. Jak říká klasik: Proti živlům je člověk bezmocný. Možná je ale i toto znamení shůry. Buď jak buď již teď se těšíme na další ročník.

Pokud ale tak dlouho nechcete čekat, můžete navštívit prodejní galerii Arthouse Hejtmánek, kde se pár perliček designu a umění jistě také najde. Sběratelé a koupěchtivé nedočkavce zveme také na nadcházející aukci 30. listopadu 2017.

Předaukční výstava proběhne od 16. 11. Těšíme se na shledanou!