Archanděl Gabriel přebírá štafetu. Není tomu tak dávno co byl „odhalen“ jiný nepovšimnutý Leonardo – obraz Spasitel světa (Salvator Mundi). Obraz, který byl zrestaurován a následně v New Yorku na aukci Christie´s prodán za více než 450 milionů dolarů se stal navíc nejdražším obrazem všech dob. Bližší informace můžete najít i v jednom z našich starších příspěvků Spasitel za 10 miliard.

Reakce na tento „objev“ a následný prodej ještě ani nedozněly, stejně jako hlasy, které zpochybňují autenticitu zmiňovaného obrazu a už je tu nový tentokrát „nejstarší“ Leonardo.

Podle italských odborníků je jím glazovaná keramická kachlička, na které je zobrazen archanděl Gabriel. Experti keramickou destičku několik let zkoumali a došli k závěru, že ji skutečně vytvořil Leonardo da Vinci. Informovala o tom minulý týden italská agentura ANSA.

Důkladné testy keramické tabulky, včetně termoluminiscenční metody, ukazují na její zhotovení v 15. století. Při průzkumu infračerveným zářením se pak objevil na tváři archanděla pouhým okem neviditelný nápis „Da Vinci Lionardo rok 1471“. Zároveň by se tedy mělo jednat i o nejstarší Leonardův podpis. Dílo by podle této datace vytvořil Leonardo ve věku 18 let. Kachlička měla patřit šlechtické rodině z města Ravello.

Profesor Ernesto Solari, který dílo spolu s expertkou Ivanou Bonfantinovou zkoumal, je přesvědčený, že kachel byl vypálen v keramické peci, patřící Leonardovým rodičům z otcovy strany. Tvrdí to přesto, že v roce 1471 Leonardo coby nemanželské dítě opustil dům rodiny ve Vinci, a dokončil své učňovské období v dílně mistra Verrocchia. Profesor Solari se dále domnívá, že jde o mistrův autoportrét.

Kachlička zobrazující archanděla Gabriela je již od roku 1499 majetkem severoitalské aristokratické rodiny Fenicia. Rodina tušila, že jde o cenný artefakt, ale údajné Leonardovo autorství je překvapením i pro ni. Majitelé by nyní byli rádi, aby dílo odkoupil italský stát a umístil ho v muzeu.

Tak jako v případě „Spasitele“ se ale ozývají i hlasy, které autorství Leonarda da Vinciho zpochybňují. Například Martin Kemp, profesor dějin umění na Oxfordské univerzitě a jeden z uznávaných odborníků na Leonardovo dílo poukazuje na nesrovnalosti „rukopisu“ při srovnání s jiným da Vinciho obrazem té doby Zvěstováním. Nápadné rozdíly jsou hlavně ve ztvárnění detailů vlasů či oblečení.

„Šance, že to maloval Leonardo, je menší než nulová. Ta hloupá leonardovská sezóna snad nikdy neskončí,“

Martin Kemp pro The Daily Telegraph.

Deník Guardian zase zmiňuje jiné nedávno „objevené“ a zároveň silně kontroverzní Leonardovo dílo La Bella Principessa. Autenticitu obrazu, který by se mohl prodat i za 100 milionů liber, asi nejzajímavěji zpochybnil Shaun Greenhalgh, padělatel, který už zmátl nejednoho experta. Ten tvrdí, že obraz namaloval on sám a je na něm pokladní ze supermarketu v Boltnu, kterou poznal v sedmdesátých letech.

archandel-gabriel-leonardo-773

/foto: Press Office Handout/EPA./

­

Pokud si chcete úsudek o archandělovi Gabrielovi udělat sami, pospíchejte do Říma, kde je od pátku vystavena kopie tohoto díla.